Tunteiden säätely ei ole hallintaa – vaan yhteyttä kehoon
Jul 08, 2025
3 tunnesäätelymenetelmää: Opi käsittelemään tunteita turvallisesti"
Tunteet eivät ole sattumaa, virhe, heikkoutta tai huonoa käytöstä. Ne ovat selviytymismekanismeja, jotka ovat rakentuneet hermostoomme miljoonien vuosien aikana.
Evoluutiobiologisesti tunteet ovat kehon tapa reagoida ärsykkeisiin ennen kuin ajattelukeskus ehtii mukaan. Ensin tulee kehollinen reaktio, hermoston impulssi, sisäinen hälytys, ja vasta sitten selitys, jonka tietoisuutemme antaa.
Silti yhä moni meistä yrittää “hallita” tunteitaan vain kognitiivisesti. Mutta emotionaalinen säätely ei tapahdu pelkällä ajattelulla. Se vaatii kehotietoisuutta, tietoista suostumista ja joskus hyvin konkreettisia säätelytaitoja, jotta hermosto voi rauhoittua ja mieli palautua tasapainoon.
Tässä blogissa esittelen kolme keskeistä tunnesäätelymenetelmää, joita opetan FTB-ohjelmassani (Freedom To Be®). Nämä perustuvat syvään ymmärrykseen tunteista, niiden tarkoituksesta ja tavasta kulkea kehon läpi. Ne eivät ole pikaratkaisuja, vaan reittejä emotionaaliseen eheytymiseen.
1. Vapauttamismenetelmä – tunteiden purkaminen turvallisesti ja tietoisesti
Kaikki tietävät, että tunteet saattavat purkautua itkina, tärinänä tai esimerkiksi punastumisena tai hikoiluna. Tunteiden hallintaa voidaan verrata kykyyn kävellä vetten päällä – vaikka tiedät olevasi rajaton olento, käytännössä se ei kuitenkaan onnistu ihan helposti. Sama pätee tunteiden käsittelyyn. Tiedät kyllä, mikä on ihanteellinen tapa ajatella, mutta sen soveltaminen erilaisiin käytännön tilanteisiin vaatii suuria ponnisteluja – aivan kuten fyysisen kunnon kohottaminen tai kehon puhdistaminenkin onnistuu vain itsekurillisella harjoittelulla.
Pelkoon pohjautuvat, itsekkäät ajatukset tunkevat tajuntaan etenkin kriisivaiheessa. Mitä kaikille näille tunteille tulisi tehdä?
Jos kielteiset tunteet nostavat päätään siitä huolimatta, että olet yrittänyt eheyttää asenteitasi, sinulla on kaksi vaihtoehtoa:
voit joko tukahduttaa kielteiset tunteesi tai samaistua niihin ja ilmaista ne. Joskus on tärkeää valita ensimmäinen, esimerkiksi tilanteessa, jossa tunnetta ei voi purkaa turvallisesti (työpaikalla, ruokakaupassa tai pankin jonossa). Tällöin tunteet kannattaa “pysäköidä” hetkeksi ja palata niiden äärelle myöhemmin.
Kun taas on sopiva aika – vaikkapa kotona, omassa autossa tai metsässä – voit antautua katharsikseen. Huutaa, hakata tyynyä, kirjoittaa tai hengittää tunne läpi. Purkaa turvallisesti, ilman että satutat itseäsi tai toisia.
“You have to feel it to heal it.”
– John Bradshaw
Kirjoittaminen tunteenpurkauksen jälkeen selkeyttää asennetta ja auttaa integroimaan koettua osaksi minuutta. Tämä on todellista itsesäätelyä.
2. Uppoutumismenetelmä – aikarajattu tunnetyöskentely
Toinen yin- tai samaistumismenetelmä kielteisten tunteiden käsittelemiseksi on käyttää ajanottovälinettä ja määritellä sen avulla aika, jolloin voi uppoutua tunteisiinsa täysin.
Oletetaan, että säälit itseäsi kovasti. Et tunne saavasi tilannetta hallintaan muuttamalla ajatuksiasi tai käyttämällä ns. maskuliinisia irrottautumismenetelmiä. Kokeile sen sijaan uppoutua itsesääliin vaikkapa puoleksi tunniksi ja laita kello soimaan sen päätteeksi. Anna palaa! Valita ja voivottele, suutu ja rähise – uppoudu tunteisiisi täysin. Päästä kaikki ilmoille!
Kun kello pärähtää soimaan, lopeta ja jatka elämää.
Tämä menetelmä antaa sinulle luvan tuntea – mutta ei jäädä vellomaan. Se muistuttaa kehoa ja mieltä, että tunnetta ei tarvitse pelätä. Se menee ohi, kun se saa tilan liikkua.
3. Hyväksymismenetelmä – kannat tunnetta, mutta et toimi siitä käsin
Kolmas menetelmä on yksinkertaisesti se, että hyväksyy kielteiset tunteet – antaa niiden olla, mutta ei tietoisesti anna niille lisää voimaa.
Paraneminen on vaiheittaista. Aivan kuten fyysinen vamma paranee ajan kanssa, tunteetkin eheytyvät vähitellen. Jos murrat jalkasi, se ei estä sinua elämästä. Sama pätee tunteisiin: voit kokea syvää emotionaalista tuskaa ja silti jatkaa arjen toimintaa.
Joskus tunnetta ei voi poistaa eikä purkaa. Silloin se vain kulkee mukana – kuin painava reppu. Olet tietoinen sen olemassaolosta, mutta et anna sen ohjata valintojasi.
“The boundary to what we can accept is the boundary to our freedom.”
– Tara Brach
Hyväksymismenetelmä sopii erityisesti tilanteisiin, joissa ei ole turvallista purkaa tunnetta tai joissa tunnereaktio liittyy kroonisiin, vielä ratkeamattomiin elämäntilanteisiin. Hyväksyntä ei ole alistumista – se on tietoista päätöstä olla antamatta tunteelle valtaa, jonka se ei ansaitse.
Tunteet ovat energiaa – älä tukahduta, älä toimi suoraan niistä
FTB-ohjelmassani opetan näitä emotionaalisen säätelyn menetelmiä sekä yksilö- että ryhmämuotoisesti. Jokainen osallistuja oppii, mikä toimii juuri hänen hermostolleen. Emme pyri hallitsemaan tunteita, vaan tekemään niistä meille viestintuojia, opettajia ja vapauttajia.
Tunteet eivät tee meistä heikkoja. Ne tekevät meistä elossa olevia ihmisiä.
Haluaisitko työskennellä kanssani?